Geschiedenis

Van geldprijzen tot gebruiksvoorwerken

 

Tientallen, zo niet honderden wedstrijden organiseerde de ijsvereniging Bedum de afgelopen 140 jaar. Wat was er zoal mee te verdienen? Op de eerste wedstrijd in 1870 stond een hoofdprijs van maar liefst 120 gulden, een bedrag waarvoor zelfs een schoolhoofd in die tijd twee maanden moest werken, terwijl het voor een gewone arbeider haast een jaarloon was.

 

In 1875 schaatsten de leden om gebruiksvoorwerken en de arbeiders om spek. Daarna worden pas in 1904 weer om geldprijzen gestreden. De mannen kregen respectievelijk 60. 30 en 10 gulden, de vrouwen wat minder, 35, 15 en 5 gulden. In 1914 wordt er voor het eerste gestreden om prijzen in natura, en wel gouden, zilveren en nikkelen horloges, en in 1917 verschijnen er voor het eert medailles op het toneel. In dat jaar wordt ook de hoofdprijs voor vrouwen opgetrokken tot 40 gulden. Twee jaar later is dat zelfs al 50 gulden. In 1932 heeft de crisis toegeslagen. Niet alleen worden de geldprijzen drastisch verlaagd, maar krijgt elke deelnemer iets nuttigs mee naar huis. Bij de kinderen is dat 5 cent en een halve koek. Bij de mannen wordt er wederom om spek gereden.

 

Scan uit het oude Notulenboek van de IJsvereniging Bedum

 

In 1937 rijden de leden weer net als vroeger om gebruikersvoorwerken. Een greep uit het assortiment: leeslamp, rooktafel, rookstander, rookstel, barometer, schemerlamp, bijzettafeltje, koffer, aardbeienschaal, luciferstandertje, horloge.

 

Onder invloed van de oorlog kelderde het prijzengeld. Een hoofdprijs bedroeg in 1942 nog maar 15 gulden. Het herstel kwam na de oorlog snel, want met de eerste wedstrijd in 1946 viel al weer 75 gulden te verdienen. Ook in de tijd nog een fors weekloon. Het echte prijsrijden liep echter op een gegeven moment op zijn eind, en ook gaf de ijsvereniging Bedum er de voorkeur aan om op de schaarse momenten dat er ijs was, wedstrijden voor de eigen leden, met name de jeugd, te organiseren.